Hogyan értékelünk?

A készülékek tulajdonságait egy 10 pontos skálán értékeljük a következõk figyelembe vételével:

Ergonómia: Itt a készülékek kézreállósága, a gombok kezelhetõsége, a kezelõszervek elhelyezkedés és mûködtetése mellett olyan apróságok is számítanak, mint a memóriakártya helye, a hátlap levehetõsége, a SIM kártya foglalat használhatósága, vagy éppen a billentyûzet megvilágítása.
Anyaghasználat: Egyértelmû, hogy a felhasznált anyagok minõségére utal.
összeszerelés minõsége: Nem csupán az illeszkedések, hanem a mozgó alkatrészek (slide, fedlap, stb.) minõségét is pontozzuk.
Kijelzõ mérete, minõsége: Itt fontos a felbontás, a méret, a színhûség, az olvashatóság és a technológia is.
Kezelhetõség: értékeljük a menürendszer logikusságát, a funkciók gyors elérhetõségét, az átgondoltságot és a könnyû használatot.
Sebesség: A rendszer általános sebessége, az alkalmazások indításának gyorsasága, a szoftver reakcióideje a mérvadó.
Rugalmasság, bõvíthetõség: Latba esik a testreszabhatóság és a további alkalmazások telepítésének lehetõsége, a memória kiterjesztése.
Felhasználói felület élménye: Mennyire látványos, innovatív és "jó érzés" használni a rendszert, milyen az általános grafikai színvonal.
Hangminõség, vételi stabilitás: A beszélgetés közben és kihangosítva tapasztalható hangminõséget értékeljük, a hálózattal való zökkenõmentes kapcsolattartást várjuk el.
PIM funkciók: Ide tartozik a telefonkönyv, az üzenetkezelés, illetve a naptár és az egyéb szervezõfunkciók komplexitása, használhatósága.
Adatkommunikációs képességek: Nem csak a technológiai adatok (HSDPA, WLAN, stb.), hanem a böngészõ milyensége, az esetleges közösségi szolgáltatások kezelése és a számítógéppel, illetve egyéb perifériákkal való kapcsolattartás is befolyásolhatja az eredményt.
Vizuális multimédia: A készülékben található kamera funkcionalitása és minõsége mellett számít a képek visszanézegetésének módja, illetve a készülék videolejátszási képessége is.
Audio multimédia: A zenelejátszás minõségi és funkcionális oldala, a tartozékként adott füles minõsége, illetve az egyéb szolgáltatások (FM-rádió, transmitter, stb.) jelenléte is befolyásolja az eredményt.
üzemidõ: A készülék képességeihez mérten meddig bírja töltés nélkül az akkumulátor.
ár/érték arány: A telefon általános minõségéhez és funkcionalitásához viszonyítva mennyire éri meg az árát a készülék.

Fontos, hogy az értékeléskor az éppen aktuális technológiai fejlettséghez és a konkurenciához viszonyítunk. Értelemszerûen két évvel késõbb az adott értékelés nem mérvadó az akkori modellekhez viszonyítva. A PH lapcsaládban régóta használt ún. pecsétek (tetszett, ajánlott, különösen ajánlott) továbbra is megmaradnak, egyrészt szubjektív okokból, másrészt pedig azért, mert egyes modelleknél sokat változtathat az adott eszköz ára, innovációja, és a használat során szerzett élmények megléte is.